Šusterica
Jednoduché a veľmi chutné jedlo vytvorené len s pár ingrediencií.
Ingrediencie
-
Zemiaky
5-6 väčších ks
✓
-
Hrubá múka
100 g
✓
-
Bravčová masť
podľa potreby
✓
-
Soľ
podľa chuti
✓
-
Celá rasca
1 lyžička
✓
Postup prípravy
-
Príprava a Varenie
schedule 30 minútZemiaky očistite a pokrájajte na menšie kúsky. Poriadne ich 2x prepláchnite, aby ste odstránili všetok škrob. Zalejte ich vodou tak, aby boli komplet pod vodou. Pridajte soľ a celú rascu. Varte, kým nebudú zemiaky mäkké.
💡 TIP: Menšie kúsky sa rýchlejšie uvaria. ⚠️ DÔLEŽITÉ: Nepoužívať "nové" zemiaky! Pre Šustericu sú ideálne staré, múčnaté odrody (typ C), ktoré dobre absorbujú múku. -
Spracovanie Cesta
schedule 5 minútVodu zo zemiakov takmer všetku zlejte do menšej nádoby, pričom na dne hrnca nechajte len veľmi malé množstvo. Zemiaky roztlačte a postupne prisypte trochu múky. Vzniknutá zemiaková hmota by mala byť hrubšia, nie dokonale hladká a hustejšia, aby sa nemusela prebytočná voda dlho odparovať.
💡 TIP: Ak je hmota príliš suchá, pridajte po lyžiciach odloženú vodu zo zemiakov. Ak je príliš riedka, pridajte ešte trochu múky. ⚠️ DÔLEŽITÉ: Múku pridávajte naozaj len s mierou! Príliš múčna hmota spôsobí, že po upečení Šusterica nebude chrumkavá a môže sa lepiť. -
Tvarovanie a Pečenie v Rúre
schedule 45 minútNež začnete spracovávať hmotu na plech, zapnite rúru na 200 stupňov (horný aj spodný ohrev). Pripravte si plech, ktorý dobre vytrieme masťou. Hmotu lyžicou rovnomerne rozprestriete po celej šírke plechu. Nakoniec povrch posypeme rascou a dáme piecť.
💡 TIP: Ak sa vám hmota lepí na lyžicu, namáčajte si ju v masti. Masť môžete pridať aj na povrch hmoty. Šusterica potom bude na povrchu krásne chrumkavá. -
Dokončenie
Keď je Šusterica dozlatova upečená a na povrchu sa urobí krusta, vyberte ju z rúry a hneď podávajte. Najlepšie chutí ešte horúca.